Numele cotidianului: Erdélyi Napló
Autorul articolului: Román Győző
Titlul articolului: Elakadt karikacsapás
Acces online: https://www.hhrf.org/erdelyinaplo/archivum.php?id_lapszam=168

A kisebbségi törvény immár hetek óta nagy vihart kavar a román parlamentben. Előbb a szenátus leszavazta, mégpedig úgy, hogy a konzervatívok ellene szavaztak, a demokraták közül tíz honatya el sem ment voksolni. Már ez mutatta, hogy a képviselőházban sem fog minden úgy menni, mint a karikacsapás. Megkérdeztük Kelemen Hunor képviselőt, az alsóház titkárát, hogy pillanatnyilag mi a helyzet a szóban forgó jogszabálytervezettel.

– Eredetileg a konzervatív párt azt akarta, hogy a törvénybe tegyük be: a magyarok lakta vidéken, városokban a képviselők között legyen román is. Azt állítják, hogy ezért szavaztak a szenátusban a kisebbségi statútum ellen. Beleegyeztünk abba, hogy minden településen, ahol kisebbségek élnek, ott a tanácsban foglaljanak helyet a képviselőik is.
      – Ekkor azonban már a demokrata párt is változtatni akart a tervezeten.
      – Mégpedig hathatósan. Bocék már azt akarják, hogy az autonómiatanácsok hatáskörén változtassunk, ne legyen döntési jogkörük, csak javaslattevő joguk, s a kulturális autonómiáról szó se legyen, a kisebbségeket pedig ne ismerjék el államalkotó tényezőnek. Ezen kívül a Cozmin Guşa zsebpártja is hangoskodott a jogszabály elfogadása ellen. Nem beszélve arról, hogy az ellenzéki pártok – a Nagy-Románia és a szocdemek – továbbra is azt hangoztatják: nincs szükség nemzetiségi statútumra. A helyzet az, hogy a nacionalista felhangokkal szavazatokat akarnak szerezni egy esetleges választáson. Annál is inkább, mert az előzetes felmérések szerint a román választópolgár még mindig vevő erre, hiszen a Nagy-Románia pártra voksolni óhajtók száma az utóbbi időben megnőtt. A demokraták a napokban átadták módosító javaslataikat, és most ezeket tanulmányozzuk.
      – Milyen engedményekre hajlandó az RMDSZ?
      – Azt már előre megmondhatom, hogy semmi olyanra, amely az autonómiatanácsok hatáskörének, jogainak csökkenését hozná, és azzal sem fogunk egyetérteni, hogy a kulturális autonómiát kivegyék a törvényből. És mivel az is újdonságot jelentene, hogy a kisebbségeket államalkotó tényezőnek mondják ki, ezen sem akarunk változtatni. A többi módosító indítványról lehet beszélni, vitatkozni, mérlegelni. Egyébként azonban, ahogy látom, a végső döntés a tavaszi ülésszakra marad.